Wat is Aquaponics?

Leer hieronder alles over deze bijzonder duurzame, eco-vriendelijke en efficiënte manier van voedsel verbouwen.

Duurzaam voedsel verbouwen

Door mensen die op de hoogte zijn van de verschillende manieren van voedsel verbouwen, wordt vaak al snel een associatie gemaakt tussen aquacultuur en hydroponics. Het ‘aqua’ gedeelte wordt gecombineerd met het ‘ponics’ gedeelte en samen kom je dan uit bij een ‘Aquaponics’ systeem van groei. Maar als dit redelijk nieuw voor je is dan heb je waarschijnlijk geen idee waar we het over hebben. En dat is ook logisch, want zo bekend is de term ‘aquaponics’ nog niet in het gemiddelde huishouden. Dus een uitleg is op z’n plaats!

Ok, wat is het dan precies?

Kort gezegd is het een manier of methode om diverse soorten voedsel te verbouwen waarbij er op symbiotische wijze een samenwerking ontstaat tussen het groeien van vissen (aquaculture) en het groeien van planten in enkel water (hydroponics).

Ok, en nu met wat meer duiding…

De vissen krijgen voedsel in een gezond ecosysteem en groeien van deze voeding. Uiteraard scheiden ze deze voeding uit, wat dient als mest voor de planten. Daar komen wat meer processen bij kijken, maar het belangrijkste is dat er bepaalde bacteriën zijn die de uitwerpselen van de vissen omzetten in bruikbare voeding en nutriënten voor de planten. Deze voedingstoffen worden in een bassin gepompt waar de planten zonder bodem of aarde direct in het water groeien.

De planten nemen de voeding van de vissen op en zorgen op hun beurt weer voor het zuiveren van het water dat weer terug gepompt wordt naar de vissen. De vissen leven dus in schoon water en dan begint de cirkel opnieuw. Zo dragen we bij aan een gezond en natuurlijk eco systeem. Bij het binnenshuis groeien is het van belang om de juiste belichting te gebruiken, zodat ook wordt voorzien in de lichtenergie die planten nodig hebben.

Het nabootsen van natuur

De vissen en de planten werken op een natuurlijke manier met elkaar samen waarbij wij als mensen alleen maar een design faciliteren om deze twee soorten zoveel mogelijk te laten floreren. Op die manier creëren we ook een gedeeltelijk ‘permanent culture’ systeem ofwel permaculture.

Door aanwijzingen en lering te trekken uit de natuur, pakt aquaponics de kracht van bio-integratie van deze individuele componenten. Precies zoals moeder natuur dat ook laat zien in elk eco systeem dat je om je heen ziet. Een prachtige synergie van de moeiteloze weg.

De componenten van Aquaponics

In een overzicht weergegeven

Phood Farm Aquaponics Elementen

Waarom Aquaponics?

Leer meer over de voordelen van deze manier van voedsel verbouwen

De voordelen van Aquaponics

1. Door de nabootsing van natuurlijke eco systemen hoeven we alleen maar vissen te voeren om de voeding op een moeiteloze manier bij de planten te krijgen. Hierdoor is er minder werkarbeid nodig om een mooie planten opbrengst te krijgen.

2. Ook gebruikt dit systeem ongeveer 90% minder water dan landbouw of tuinieren vanwege het circulaire systeem. Alleen water dat wordt opgenomen in de planten en kruiden of het water dat verdampt, moet worden bijgevuld. De rest wordt natuurlijk gefilterd. Een erg duurzaam systeem dus.

3. We zijn niet afhankelijk van vruchtbare en kostbare grond en zo zou iedereen met een lege kelder dit systeem kunnen opzetten.

Nog meer voordelen

4. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Alles is ecologisch verbouwd.

5. Voor de pomp en beluchting is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om te kunnen functioneren in dit systeem.

6. Doordat je dit systeem overal kunt opzetten, is het ook mogelijk in stedelijk gebied en kan er zeer lokaal voedsel gegroeid en bezorgd worden.

7. We slaan twee vliegen in één klap; als de vissen groot zijn, kan naast de plant ook de vis op een gezonde manier geconsumeerd worden.

“Aquaponics benut het beste van alle groei technieken door afval te gebruiken van het ene element om het andere element te voorzien van voeding en bootst daarbij een natuurlijk ecosysteem na”

Producten van Phood farm

Gezond, ecologisch, vers en hyperlokaal geproduceerd. We streven naar 100% duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid in alles wat we doen!

Onze passie is het hyperlokaal en efficient produceren van onbewerkte groenten, kruiden, kiemen, paddestoelen en ecologische producten, die zo lang mogelijk vers blijven en hun voedingswaarde optimaal behouden. Dit doen we op onze aquaponic farm (indoor) en op onze community farm (outdoor).

Naast het groeien van gezond eten, geloven we in het groeien van mensen. ‘Soul gardening’ noemen we dat. We bieden een positieve werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo dragen we 360 graden bij aan een positieve wereld.

 

Je kunt zelf member worden van onze outdoor Community farm. Hier krijg je wekelijks toegang tot onze tuin en leer je samen hands-on over depermacultuur principes die we toepassen. Daarnaast kun je genieten voor maar €10 per week van je eigen gegroeide groenten in de Phood Farm Box.

Keep (com)posted!

Blijf op de hoogte van het laatste farm-nieuws.

Don't miss out!
Invalid email address

OPENINGSTIJDEN

Phood Farm Shop op locatie:

Maandag – Vrijdag | 7:30 – 17:00

Online Phood Farm shop:
24/7